YouTube u novom ruhu

Video je zvezda

YouTubeNajpopularniji video servis na internetu 'YouTube',
pod vodstvom 'Googla', uz parolu 'The video is the star' pretrpeo je minimalne izmene u izgledu. Novi minimalistički izgled trebalo bi da privuče producente dugometražnih filmova i velike filmske kuće mada je popularnost stekao upravo serviranjem kratkih filmića
za (i od) široke narodne mase. Uprava YouTube-a se odlučla na ovaj korak ciljajući direktno na plaćene sadžaje. Nov dizajn pokušava da pažnju posetioca usmeri na video sadržaj i na srodne video klipove,
za koje je sada ostavljeno više mesta na stranici.
U Googlu smatraju da će tako povećati gledanost.
U principu, nije se mnogo promenilo.
Dominira video ekran, koji je nedavno uvodjenjem mogućnosti reprodukcije
720p i 1080p HD video fermata dobio dugme za proširenje preko (skoro) cele strane.

Da bi ste uživali u novom YouTube ruhu Play morate da aktivirate nov dizajn.Link

Gornji deo ekrana je sličan staroj verziji.

Nov izgled YouTube

Tekst boks i dugme za pretragu prate veze za 'Upload' i novo 'Return to the old YouTube' dugme, kojim možete da povratite stari izgled. Link za 'Sign In' je zadžao svoje staro mesto. Kada ste logovani zamenjuje ga vaše pretplatničko ime sa padajućim menijem koji sadži najvažnije opcije. Neposredno ispod je link ka anketi u kojoj vas pitaju kako vam se dopada nov izgled, te vas mole za ocenu, savete i vaše mišljenje o novoj verziji sajta.

video prozorU drugom redu je naziv korisnika profila.
Linkovi su i dalje standarno plavi. Broj klipova na serveru praćen je dugmencetom sa dopadljivim strelicama za otvaranje prozora sa upload-ovanim filmovima koji se otvara nadole.
Klik na 'See all videosLink odvešiće vas na profil korisnika.
Sledi diskretno-plavo dugme za pretplatu na kanal. U sledećem redu je samo naziv video klipa.

Ako ste ulogovani na profil, u drugom redu će vas zateći plavi meni sa dugmićima za editovanje videa, postavljanje anotacija, zamenu zvuka u klipu, titlove i statistiku gledanja vaših klipova.

Dominantni video ekran je ostao isti, sa poznatim komandama.
Moram priznati da mi se svidja nedavno dodata opcija za horizontalno razvlačenje prozora videa, koja je veoma korisna kada gledate 16:9 sadržaje, kao i nedavno postavljeno dugme za izbor rezolucije videa na mestu gde je donedavno bilo 'HD' dugmece.

Rezultati pretrage nalaze se desno od video prozora.
Pretraga je unapredjena i trebalo bi da vas intuitivno prati kroz stranice kroz koje ste prošli.
Novina je da će video koji gledate nastaviti da se reprodukuje u umanjenom prozoru, levo od rezultata pretrage koji će se pojaviti kao centriran stubac. Desna trećina ekrana će ostati prazna.

Ostao je 'slajder' sa desne strane koji kvari izgled cele stranice.
Video koji gledate ima žućkastu pozadinu, a kad predjete kursorom preko rezultata, pozadina bloka će se promeniti u Google-plavo. Isto važi i za blok sa srodnim video klipovima. Rezultate pretrage možete da svedete na jedan klip dugmencetom u gornjem desnom uglu bloka.

Klipovi koji su povezani sa videom koji upravo gledate, zateći će vas levo od video prozora, a ako imate blok sa pretragom, srodni rezultati biće pozicionirani ispod njih. Pošto ih ima dosta, strana je dugačka. Srodni video klipovi se redjaju do kraja stranice. Iznad svega, 'naravno', poznati pravougaoni blok sa reklamom.

YouTube otvoren Kad' raširite video prozor ceo vertikalni blok 'pobegne' nadole. Ispod video ekrana nalaze se podaci o video klipu. Klikom na već pomenuto lepuškasto dugmence mogu da se prošire na dole kako biste pročitali ceo opis klipa i ostale podatke koje je korisnik ostavio.Sledi brojač gledanosti sa dugmencetom koji nadole otvara blok sa statistikom.Ispod su 'voli me' - 'ne voli me' dumad, praćena dugmetom za stavljanje video klipa u vašu plej listu.
Like 'Voli me' dugme, će video staviti direktno u vaše favorite, što mi se nije dopalo. Ako ste video favorizovali, a predomislili ste se, klikom na 'Ne voli me' dugme izbacićete ga iz liste omiljenih videa. Slede dugmići za socijalni marketing. Facebook i Twitter su dobili posebno dugme, dok su MySpace, Orkut, StumbleUpon, Live Spaces, Bebo i hi5 skriveni ispod malog trougla. Klikom na pisamce možete da pošaljete e-porukicu. Desno od njih su dugmad za dobijanje koda za ugradnju na sopstvenu prezentaciju ili socijalnu mrežu,
kao i permalink videa.
Poslednja u redu je ikonica za prijavljivanje neadekvatnog sadržaja.

Kod i dalje koristi problematičan 'embed' tag.
Novina (za mene) je nova rezolucija za ugradnju od 837x525 tačaka.
embbed detalj YouTube
Ispod ovog bloka nalaze se komentari i video odgovori.
KomentarKad' predjete kursorom preko komentara ceo blok će 'zasijati' YouTube sivo-plavom bojom.Pojaviće se ikone za odgovor, prijavu neadekvatnosti komentara, i prst gore/dole. Ako ste ulogovani pojaviće se i opcija za brisanje komentara.
Dugme za odobravanje komentara se pojavilo ispod ovih ikona, te je bilo nepristupačno.
Dok su rezultati pretrage i srodni video klipovi u obliku pravougaonika,
blokovi za komentare imaju zaobljene ivice.

Izmedju komentara i srodnih videa, mesto su sa sličicom,
manjom nego što smo navikli (50 × 38), našli video odgovori.

Na dnu ekrana nalazi se obligatorni minimalistički meni sa vezama ka stranicama o kopirajtu, uslovima korišćenja, veze za pomoć i izmenu lokacije.

Prilikom gledanja filma u razvučenom modu i pokušaju pretrage sajta, stranica se nije dobro izrenderovala. Trebalo je da odpluta levo, a rezultati pretrage da se pokažu na sredini.
YouTube Search greska
Video prozor se smanjio, ali je ostao na sredini ekrana, a rezulti pretrage su ostali ispod video ekrana. Moram priznati da se ovo dešavalo samo kad je prozor razvučen.
Prozor bi trebao da se umanji i odpluta levo od rezultata:
YouTube Search
U Internet Explorer-u pretraga je ponekad totalno odbijala poslušnost
i izbacivala stranicu Ajax koda.
Inside greskaYoutube buttonPrilikom pokazivanja statistike videa
pojavila se još jedna greška:
Mapa koja pokazuje hotspotove odakle dolaze posetioci je bila odsečena,
a podaci nisu ispisani.


comment bubble YoutubeUmesto popularnih pet pentagramčića za ocenjivanje,
ostalo je dugme za dodavanje u favorite i 'Ne svidja mi se' dugme.
Promenjen je i algoritam za ocenjivanje videa.
Korisnici su ranije klipove ocenjivali uglavnom sa jednom ili sa pet zvezdica, tako da su u Googlu odlučili da promene način ocenjivanja.

Nedostaje i avatar korisnika profila.
Mada na YouTube Help Link stranici tvrde da je ime profila dobilo najprominentnije mesto na strani, mislim da nisu trebali da uklone sliku avatara, jer se korisnici često po izgledu ove sličice odlučuju da li će pogledati profil ili ne.

Mnogi zameraju pruveličani komandni meni koji se pojavljuje kada gledate film preko celog ekrana. Meni se dopao, al' moram priznati: stvarno je velik'.

Ako vam se ne svidi novo ruho YouTuba, klikom na Return to the old YouTube Link vezu možete (za sada) da ga obučete u staru odeždu.

Meni se svideo. Ako nemate rezultate pretrage na ekranu, sajt jako lepo izgleda.
Nema ničeg (osim reklame) da vam odvlači pažnju sa video ekrana.

Kad preboli dečije bolesti, (skoro) svi će voleti 'nov' YouTube izgled.


Ljudi zaposleni u Googlu sigorno znaju šta rade...
Napomena: U vreme pisanja članka 'novi' Youtbe je bio u ranoj Beta fazi.

  Resursi:

Za kraj nekoliko pitanja:

Turn down the lightsGde je nestala sličica (Turn down the lights)
sijaličice za 'gašenje svetla' ?

Kad' će zaživeti verzija na srpskom jeziku ?

Kakvo je vaše mišljenje o 'novom' YouTube-tu?

Pozdrav, vaš VideoBloger.
Related Posts with Thumbnails

  Reklame:
 Posetite Limundo! Ima mnogo dobrih aukcija

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me